Lokale bedrifter med på rekordstøp

7sterkeAktuelt

Norges største helkontinuerlige landbaserte betongstøp omfattet rett i underkant av 1000 lastebillass fra Betong Øst, med tilsetningsstoffer levert av Mapei. Det er Skanska som har ansvaret for byggingen av Rosten kraftverk nord i Gudbrandsdalen.

– Betong Øst er stolte av å få være med på dette prosjektet og norgeshistoriens største landbaserte støp. Samtidig som vi har vært veldige ydmyke til oppgaven, synes vi dette har vært utrolig morsomt å være med på. Jeg kan ikke annet enn å være meget imponert over kollegaene mine i Betong Øst og alle involverte samarbeidspartnere. Det er levert 5632 kubikkmeter med betong uten behov for en eneste justering av kvalitet på byggeplass, forteller regionsjef i Betong Øst, Øystein Bækkelien.

Lørdag 14. januar ble det siste lasset med betong levert til fundamentet til midtseksjonen på Rosten kraftverk. Da hadde lastebilene gått i skytteltrafikk mellom Kongsvinger-bedriften Betong Østs produksjonsanlegg på Sandbumoen og Vinstra til dammen på Rosten i tre og et halv døgn. Til sammen ble det nesten 1000 lastebillass.

– Vi har benyttet to fabrikker, tjue betongbiler og to betongpumper 24 timer i døgnet i tre og et halvt døgn uten ett eneste feilslag. Dette betyr at vi har hatt 100-120 personer som har jobbet knallhardt med å fullføre denne rekordleveransen, understreker Bækkelien.

Betong Øst samarbeider med Mapei i Nord-Odal, som har levert flere tilsetningsstoffer til støpeprosjektet.

– Vi har levert superplastiserende flytstoff som holder konsistensen på betongen, er vannreduserende og skaper god flyt. I tillegg har vi levert et tilsetningsstoff som forskyver varmeutviklingen under herdeprosessen, slik at ikke all betongen herdes samtidig. Det ville skapt for sterk varmeutvikling, forteller ingeniør og betongteknolog hos Mapei, Morten Sønsterudbråten,

Midtveis i støpingen kom det noe vann inn i støpegropen.

– Ved hjelp av Rescon T, et såkalt antiutvaskingsstoff, sørget vi for at betongen ikke ble vasket ut når den ble utsatt for vann i denne kritiske fasen.

Det er Skanska som bygger kraftverket, som årlig vil produsere cirka 200 millioner kWh når det settes i gang i mars 2018. Eidsiva Vannkraft er byggherre på vegne av eierne Oppland Energi AS og AS Eidefoss.

– Jeg er utrolig stolt av at vi har klart å gjennomføre denne rekordstøpen midt på vinteren langt nord i Gudbrandsdalen. Samarbeidet mellom Eidsiva Vannkraft, Betong Øst og Skanska har vært veldig bra gjennom hele prosessen, understreker prosjektsjef i Skanska, Svenn Aage Bråtene.