Back to the future – 23. september 2021

Jannicke7nyhetene

Industrien er sentral når Norge innen 2040 skal skape 250.000 nye arbeidsplasser! I denne sendingen møter du industribedrifter som skaper bærekraftig vekst, industrigründere, industrielle investorer og politiske industribyggere som vil inspirere og gi deg kunnskap om hvordan vi skal bygge mer industri og grønne arbeidsplasser i Norge. Vi gir deg bedriftseksempler fra hele landet og ikke minst fra Kongsvingerregionen som er en av Norges mest fremadstormende industriregioner.Tematikken belyses gjennom filminnslag fra bedriftsbesøk og i studiosamtaler.

AGENDA

Innledning
Ved viseadministrerende direktør i NHO Anikken Haugli og adm.dir i Klosser Innovasjon Frank Larsen.

Norsk industrivekst i et globalt konsern
Hvordan bygge videre med utenlandsk eier? Hvordan sikre vekst i Norge i konkurranse med fabrikker i andre land?

Den norske bedriften Vingmed Ultrasound ble i 1998 solgt til General Electric. Dagfinn Sætre, adm.dir i GE Healthcare forteller hvordan virksomheten Horten fortsetter å vokse under amerikansk eierskap. Adm.dir i italienskeide Mapei, Trond Hagerud, har gjort store investeringer i Nord-Odal og Jan Hultmann, fabrikksjef i Glamox, har homesourcet produksjonslinjer fra andre land i verden. Hvordan får de til dette?

Gründeren som industribygger
Hvordan bygges ambisiøs industri fra bunnen av?

Møt blant annet gründer Petter Planke bak det norske pantesystemet Tomra, serie-industrigründer Elisabeth Michelson (tidligere Elmico og nå Nordic Horscare) og gründer Helge Nordquist (familiebedriften Biosa, helsedrikker m.m.) som skal oppskalere virksomheten til ­industriell produksjon.

Program Industri med opphav i norsk forskning
Hva skal til for å få til mer industri basert på forskning- og teknologiutvikling gjort i Norge?

Møt blant annet Carl-Christian Gilhus Moe, gründer av Dynal Biotech (nå Thermo Fisher), rektor ved Høgskolen Innlandet Peer Jacob Svenkerud og Frank Larsen, biotech­-gründer.

Finansielle industribyggere
Er det attraktivt for investorer å bygge industri i Norge? Hva er fremmer og hva er barrierer for å etablere industri i Norge?

Møt blant annet Widar Salbuvik, industri investor og styreleder i investeringsselskapet Nysnø, Arbaflame-aksjonær, Bjørn Halvard Knappskog som investerer privat kapital i grønn industri og Carl-Christian Gilhus-Moe, tidl. partner i venture-kapitalselskapet ­NeoMed.

Myndigheter som tilretteleggere for industrietablering/vekst
Kan politikken bidra til å skape ny norsk bærekraftig industri? Hvordan tilrettelegger lokale og sentrale myndighetene for industrietablering?

Møt tidl. statsråd og direktør for oljedirektoratet Gunnar Berge som var med på å bygge opp norsk oljeindustri, representanter for regjeringen etter valget og lokale ordførere. Bela Szabo i Salsus som har flyttet industri fra Finland til Norge og Jan Christian Vestre som bygger verdens mest miljøvennlige fabrikk i Norge beskriver hva de mener skal til for å skape flere etableringer. Lars Gillund i Klosser Innovasjon forteller hvordan innovasjonsselskaper bidrar i etableringsprosesser.

Meld deg på via linke HER.

Programleder er Olav Viksmo Slettan.