7sterke Industriforum: Rekordstort Industriforum med Lean-fokus

7sterkeAktuelt

Kjetil André Aamodt toppet talelisten da industrien i Sør-Hedmark møttes i regi av 7sterke 19. oktober. Rekordmange deltakere vitner som stort engasjement i regionen.

– Jeg tror få andre bransjer i regionen kan samle 119 personer fra 36 bedrifter i 7 kommuner for å lære av hverandre, innledet 7sterke-leder Trond Hagerud under Industriforum på Skaslien Gjestgiveri 19. oktober.

Her møttes privat industri og offentlige samarbeidspartnere for å diskutere «Forbedringsarbeid i praksis», med fokus på Lean-metoder.

– Flertallet av bedriftene i regionen utvikler seg i positiv retning, til tross for den pågående finanskrisen. Med en omsetning på 5,5 milliarder og 2500 ansatte er vi innlandets nest største industriklynge. For å fortsette å utvikle oss er vi avhengige av å øke vår kompetanse og lære av hverandre, understreker Hagerud.

– En betydelig utfordring er mangelen på studietilbud i regionen. Vi i 7sterke ser et stort behov for et sterkt høyskole og fagutdanningssenter i regionen med studieplasser for unge fra vidregående og og mulighet for videreutdanning av voksne arbeidstakere. Det bør være utdanning til 1000 i stedet for de 300 som finnes i dag.

Gode erfaringer

Både industri, offentlig sektor, utdanning og andre næringer var på plass under 7sterke Industriforum 19. oktober. Tilbakemeldingene var samstemte.

NAV og 7sterke jobber sammen med flere prosjekter. Tore Wålberg i NAV Kongsvinger var imponert over gjennomføringen av Industriforum 19. oktober.

– Arrangementet var gjennomført på en profesjonell måte, som tidligere år. Det var mange gode innlegg, og spesielt syntes jeg informasjonen Ellinor Bjerke ga om prosjektet Ny Start og Lean med GLØD var bra, sier Tore Wålberg i NAV Kongsvinger.

De er involvert i flere prosjekter sammen med 7sterke, og synes det er verdifullt å møte næringslivet.

– Det er viktig å treffe nye bekjentskaper og vedlikeholde gamle. Så må jeg jo som gammel idrettsmann si et jeg syntes avslutningen til Kjetil André Aamodt var glimrende.

Administrendre direktør i Schütz Nordic AS Erik Platek lot seg inspirere av 7sterke Industriforum.

Administrendre direktør i Schütz Nordic AS Erik Platek er også fornøyd.

– Jeg er meget imponert over hva produksjonsnettverket i 7sterke med Jan Roger Broen i spissen får til. Industriforum er for oss en mulighet for å bli inspirert til videre knallhard jobbing for å utvikle bedriften vår. Vi ser at det at det jobbes utrolig godt rundt omkring i Kongsvinger-regionen, understreker Platek.

Satser på innovasjon

7sterkes vekstselskap 10nye samarbeider med SINTEF Raufoss Manufacturing og NCE Raufoss om prosjektet «Økt innovasjonskraft i Kongsvinger-regionen». Markedsdirektør Tor Giæver i SINTEF Raufoss Manufacturing fortalte om mulighetene dette åpner.

– Alle som har gode prosjektideer kan komme til oss for å diskutere dem. Her er det gode muligheter for industrien. Det er lav terskel for prosjektinitiering for den som vil, med svært god tilgang til både topp nasjonal kompetanse og ulike virkemidler, forklarer Giæver.

SINTEF Raufoss Manufacturing eies av SINTEF, SIVA og ulike industribedrifter. Selskapet har 1 personer samlokalisert med 10nye AS på Kongsvinger. «Økt innovasjonskraft i Kongsvinger-regionen» har så langt resultert i to etablerte prosjekter og tilbud på ytterligere tre og et leanprosjekt.

– Sammen med 10nye har vi muligheten til å bidra med finansiering, nettverk og teknologisk kompetanse.

Giæver trakk fram et interessant eksempel fra Vestre-Toten kommune, der rutinene rundt frokost på et sykehjem ble gjennomgått med Lean-metoder.

– De brukte 13,9 timeverk hver dag, fra forberedelsene startet til alt var ryddet bort. Vi fikk det ned i 7,2 timer, noe som på årsbasis tilsvarte nesten ett årsverk i besparelser. Dermed fikk denne korttidsavdelingen bedre tid til pasientene sine, og reduserte køene, forklarer Giæver.

 

Slik lykkes du

Kjetil André Aamodt begeistret nærmere 120 deltekere med sin historie under Industriforum på Skaslien Gjestgiveri.

Kjetil André Aamodt tok 30 medaljer i OL og VM, en suksess som kom med en prislapp. Under Industriforum delte han sine erfaringer med hva som skal til for å lykkes.

– Mitt inntrykket av toppidrettet er at det ofte er folk med ekstreme holdninger som når langt. De er ikke alltid like behagelige å ha rundt seg, forklarte Aamodt innledningsvis.

For den pensjonerte alpinstjernen handler det om evne til å ta ansvar for seg selv.

– Skal du lykkes som lag må hvert individ ta ansvar for egne holdninger. I 1988 hadde norsk aplinsport 800.000 kroner i budsjett, og det var liten ungdomssatsing. Jeg kom fra en familie der vi jobbet knallhard, og var skuffet over holdningene jeg møtte. Unntaket var Ole Kristian Furuseth, som var en god rollemodell. Så var han første nordmann som tok en medalje i et mesterskap på mange tiår, understreker Aamodt.

Han forteller om barne- og ungdomsår preget av trang økonomi og mange treningstimer. Selv om det kan virke strengt angrer han ingenting.

– Motivasjonen må ligge i bunn, og for meg har det aldri vært den ytre motivasjonen fra foreldre eller andre som har vært viktigst. Det handler om å konkurrere nedover en fjellside i 100 km/t og måle deg opp mot andre.

Gjennom et inspirerende og humoristisk foredrag ga han flere råd om hvordan du kan lykkes i det du driver med. Stikkord var hard arbeid, fokus på utvikling, mestring, sunne verdier og holdninger, trivsel kontra ambisjoner og til sist killerinstinktet.

– Du må prioritere å bli god. Jobber du hardt, har du en god sjanse til å bli bedre. Uansett hva du gjør tror jeg det er viktig å utføre det du driver med mange ganger, sier Kjetil André Aamodt.

Kontakt oss hvis du ønsker ett eller flere av foredragene fra Industriforum 19. oktober i PDF-format.