Den ukjente kjøkkenprodusenten på Flisa

Jannicke7nyhetene

På arbeidsinkluderingsbedriften Atico Solør AS på Flisa produseres det både kaker og mat. Det mange ikke vet er at de også lager skreddersydd innredning til kjøkken og bad.

– Her på Atico Solør AS jobber vi på oppdrag fra NAV med arbeidsretta tiltak. Vi har 25 VTA-plasser og 20 AFT-plasser, forteller daglig leder Toril Moen.

Varig tilrettelagt arbeid (VTA) er et tilbud for folk som har uførestønad, men som ønsker å jobbe i en tilrettelagt bedrift med tilpassede arbeidsoppgaver. Arbeidsforberedende trening (AFT) er tiltak som varer fra tre måneder til tre år for å hjelpe folk ut i jobb eller utdanning.

– De som er ansatt gjennom VTA er fast ansatte her i bedriften. Kravet for å få en slik jobb er at man kan jobbe i minst 50 % stilling, og ikke har behov for mer veiledning enn at én veileder kan ha fem ansatte å følge opp. Det er hovedsakelig folk fra Åsnes kommune, mens de som er her på AFT-tiltak kommer fra hele Solør-regionen, sier Toril.

Les mer om Atico Solør AS her

Lokale kvalitetskjøkken

Atico Solør AS produserer kvalitetsprodukter innenfor to segmenter. Det ene er Solungmat og The Cakemakers, som lager mat og flotte kaker til alle anledninger. Det selges både fra eget utsalg på fabrikken, men også som catering. Den andre delen er skreddersydde innredninger til kjøkken, bad, vaskerom og garderobe.

Kjøkkeninnredningen lages i heltre, og Atico-logoen freses inn på siden.

– Vi lager kjøkken til privatkunder, men også til nybygg. Vi har levert kjøkken til alt fra Sørlandet til Lofoten, men de fleste kundene holder til her lokalt, sier Jørn Thoresen, nestleder produksjon.

Innredningen som produseres på Atico Solør AS er i heltre, og et solid håndverk. Den blir helt skreddersydd etter kundens mål og ønsker, og lages med stolthet av de som jobber i bedriften.

Se flere kjøkken her

– Det er vanlig produksjon her som på hvilken som helst annen fabrikk, men forskjellen er at hver ansatt har tilrettelagt opplegg som passer for seg, og de blir fulgt opp av en veileder, sier Toril.

Det er mye logistikk som skal til for å få produksjonen til å gå så smidig som mulig. Det er 17 ordinært ansatte her med ulik bakgrunn, som i tillegg til å jobbe med faget sitt skal følge opp de ansatte som er på tiltak.

– Det er en stor del av jobben som går med til planlegging. Ingen dag her er lik, sier teamleder produksjon, Carina Braskerud.

Jeanette er snart faglært salgsmedarbeider.

Lærlinger

Atico Solør AS er også godkjent som lærebedrift der man får fagbrev med tilrettelagt løp. En av de som er på vei mot fagbrev, er Jeanette Opheim Pettersen som jobber som salgsmedarbeider.

– Jeg har vært fast ansatt i VTA i 10 år nå, og etter noen år ønsket jeg å ta fagbrev som salgsmedarbeider. Jeg har bestått teoriprøven, og venter nå på dato for fagprøven, forteller hun.

Jeanette trives svært godt på Atico Solør AS, og har ingen planer om å slutte selv når fagbrevet er på plass.

– Jeg stortrives her, med å møte kunder og yte god service. Også har jeg veldig fine kolleger rundt meg som jeg er glad i, så de blir ikke kvitt meg så lett, sier hun.

Jeanette synes tiltak som dette er veldig viktig for å skape livsglede for folk som ønsker å være i jobb. For Toril, Jørn og Carina er det givende å bidra til en meningsfull hverdag for de som ikke kan stå i ordinær jobb.

– Det bidrar til mestring og utvikling. Men den største gleden vår er når vi ser folk blir rette ryggen og får igjen glimtet i øyet og mestringsfølelsen.