Industrien på rett spor igjen

7sterkeAktuelt

Hos Mapei AS økte omsetningen med 8% til 513 mill kr i 2011, og antall ansatte økte med 14.

Industrisysselsettingen i Kongsvinger-regionen har reist seg etter kriseåret 2009. Sysselsettingen viser nå en svakt stigende tendens. Det kommer fram av tallene for innbetalt arbeidsgiveravgift.

Betalt arbeidsgiveravgift fra industrien i RDA-kommunene Våler, Åsnes, Grue, Eidskog og Nord-Odal har vokst med 10 prosent fra 2009 til 2011. Justert for lønnsøkningen i perioden viser det en stigende tendens i industrisysselsettingen i disse kommunene.

– Dette er et godt tegn på at industrien i Kongsvinger-regionen er på beina igjen etter at finanskrisen flommet over oss i 2009. Mange har det fortsatt tøft, men det store bildet er helt klart positivt, sier Trond Hagerud i industriforeningen 7sterke.

Han trekker fram flere gladnyheter fra det siste året:

  • Söderhamn Eriksson fikk nylig en kontrakt på 100 millioner og skal levere en komplett sagbrukslinje til Bergene Holm Åmli.
  • Spennteknikk har kjøpt opp en bedrift og opprettet nye arbeidsplasser på Kongsvinger.
  • Det samme har Berggren gjort. Bedriften er nå en av Norges største fiskematprodusenter – lokalisert så langt unna fiskebanker som du kommer her i landet.
  • Blowtech (tidligere Gera Technology, tidligere Dynoplast) skal produsere tanker til Scania lastebiler på langtidskontrakt.
  • Det store Schütz-konsernet valgte å investere over100 millioner kroner i 20.000 m2 oppgradert fabrikk hos Schütz Nordic på Kongsvinger, som dermed ble foretrukket for konsernets avdeling i Öresundområdet.

Innbetalt arbeidsgiveravgift i RDA-kommunene i Glåmdalsdistriktet
2009  314 mill kr
2010  328 mill kr
2011  344 mill kr

 

RDA-kommuner og RDA-midler
I 2004 måtte Norge slutte med regionalt differensiert arbeidsgiveravgift (RDA) etter et vedtak i Eftas konkurransetilsyn ESA. Senere ble dette vedtaket gjort om, men differensieringen måtte gjøres mindre enn før. Som en kompensasjon får kommuner som har høyere arbeidsgiveravgift enn i 2004, offentlige utviklingsmidler; RDA-midler. Midlene skal brukes til industriell næringsutvikling.