Lean – motiverende og holdningsskapende

7sterkeAktuelt

Mandag arrangerte 7sterke et Lean 5S – event på Sentrum videregående skole i Kongsvinger som allerede er i gang med Lean som den første skolen i distriktet.

– Dette eventet er i tråd med 7sterkes ønske om å bevisstgjøre bedrifter og samarbeidspartnere om viktigheten av utvikling av virksomheter og deres organisasjoner. Dette bidrar til utvikling i Kongsvinger-regionen, forteller Jan Roger Broen, leder av 7sterkes produksjonsnettverk og fabrikksjef ved Mapei AS i Nord-Odal.

Over all forventing
– Vi begynte med innføring av Lean i mai i år og hittil har det gått over all forventning. Det har gått mye lettere å implementere både lærere og elever enn jeg hadde trodd, sier faglærer og leder for lean på Sentrum VGS, Atle Dyrøy.

Faglærer Atle Dyrøy og fabrikksjef ved Mapei AS Jan Roger Broer foran bildene som viser hvordan det var før og etter at Lean ble tatt i bruk. Foto: Kjell R. Hermansen

Oppdragende effekt
Per Thorbjørn Verket, som underviser i blant annet norsk og engelsk, forteller at han merker stor forskjell på elevene før og etter Lean.
– Lean utvikler dem til å bli mer fokuserte og jeg merker at de ikke blir så lett distraherte lenger. Å ha orden der undervisning foregår har også en oppdragende effekt i tillegg, sier Per Thorbjørn Verket.

Skaper gode vaner
Elevene Jan-Kristoffer Andreassen og Lars-Erik Bang synes Lean fungerer bra.
– Det virket veldig kjedelig i begynnelsen, men etter hvert gikk det veldig greit, forteller Lars-Erik.
– Vi begynte så smått med rydding av pulter og hyller for å få litt orden og det ser vi resultater av nå. Det er lettere å finne ting og det går raskere å jobbe. Det gjør det lettere å skape gode vaner som man kan ta med seg ut til bedriften når man er ferdig med skolen, sier Jan-Kristoffer, som også har fått en liten privat bonus av Lean.
– Effekten av Lean har gjort at gutterommet er blitt mer ryddig, smiler han.

Lean også i det offentlige og statlige
– 5S er selve grunnsteinen i Lean og handler om orden og struktur i eget hus. Det er ikke bare i industrien og verkstedene Lean kan brukes. På 5S-eventet her i dag er blant annet en politiker og sykepleier med for å se om dette er noe for deres yrkesgruppe, forteller Heidi Nilsen som er Lean-koordinator hos Mapei AS.

Virker motiverende
Sverre Holm, høyrepolitiker i Eidskog kommunestyre er her på eget initiativ og vil vite hva Lean kan gjøre for kommunen.
– At vi med dette kan produsere bedre tjenester med begrensede ressurser uten at det går ut over kvaliteten, tror jeg vil virke motiverende for de ansatte. Dette er sunn fornuft satt i system og det interessante og spennende er at det finnes et system for å vedlikeholde dette også, sier Sverre Holm.

Må en holdningsendring til
I auditoriet har alle samlet seg til en siste gjennomgang og utveksler tanker og ideer om hva de har vært med på i dag.
Mary Kordal, sykepleier og leder ved Roverudhjemmet har stor tro på at Lean innen sykepleie og eldreomsorg.
– Det gjelder bare å omsette kunnskapen til vårt behov, bytte ut verktøy med bandasjer og medisiner, kan du si. Vi bruker veldig mye tid på å lete etter utstyr, så det å få alle til å ha faste plasser for alt, vil spare masse tid, sier hun.
– Det må en holdningsendring til men vi kommer til å satse på Lean fra neste år. Vi har en stor arbeidsstokk å få dette inn i. Gevinsten vil være å få mere tid til hver enkelt bruker, noe alle er tjent med. Så min konklusjon er at denne dagen har så absolutt vært informativ og interessant, sier Mary Kordal og får bifallende nikk fra de andre.

Heidi Nilsen fra Mapei AS er Lean-koordinator og kursholder. Hun har holdt på med Lean i tre år. Foto: Kjell R. Hermansen