Slik har familiebedriften lykkes i 75 år

Jannicke7nyhetene

Siden 1947 har Lilleseth Kjetting holdt til på Skarnes. Nøkkelen til suksessen har vært å hele tiden tenke fremover.

– Det hele begynte med en liten fabrikk som lå vegg i vegg til huset jeg vokste opp i. Det var faren min som startet dette i 1947, og produserte kjettinger her på Skarnes.

Det sier Knut Arne Lilleseth, daglig leder og andre generasjon Lilleseth i familiebedriften. Fra å være en småskala produksjonsbedrift de første årene har Lilleseth Kjetting lagt stein på stein for å utvikle konseptet.

– Etter krigen var det mange små produsenter rundt om i landet, men det fleste er borte nå. Vi har også sluttet å produsere kjetting selv, og samarbeider heller med store fabrikkenheter over hele verden. Før i tiden var det lettere å drive småskalaproduksjon, men det går ikke lenger. Vi klarte å omstille oss fra å være en liten produksjonsenhet til å samarbeide. Vi hadde ikke overlevd uten omstilling, forteller Knut Arne.

Lilleseth Kjetting er en ledende kjettingleverandør til landbruk, transport, anlegg og skog. De har mange avtaler med ulike kjeder og forhandlere, og forretningsfilosofien deres er å lagerføre sesongproduktene for dem.

– Hjulgående kjetting er et nisjeprodukt. I stedet for at de små forhandleren skal ha egne lager så gjør vi det for dem. Det er noe vi har valgt å tilby markedet.

Lilleseth Kjetting

Bærekraftig retur

Lilleseth har i tillegg til kjetting ulike redskaper til traktor og anleggsmaskiner skreddersydd for det norske markedet. De selger også løft- og sikringsutstyr. Selv om produksjonen er flyttet til større fabrikker, er Knut Arne fortsatt med og utvikler nye, smarte produkter.

Lilleseth Kjetting lagerfører produkter for leverandører over hele landet.

– Det er hjulgående kjetting som er vårt viktigste produkt. Vi har vært med og utviklet mange modeller opp gjennom årene, og for 12-13 år siden lagde jeg bestselgeren vår Easy on. Den er en videreutvikling av tidligere kjettinger, den er lett og holdbar, og vi hadde ikke trodd den skulle bli en så stor suksess, sier Knut Arne.

Og suksessen kan også deles med andre. Som en del av industriklyngen 7Sterke skaper de relasjoner til andre bedrifter i regionen. Sammen med Klosser Innovasjon har de også fokusert på bærekraft, og rullet ut en returordning på kjetting.

– Vi har jobbet med dette i to år, og fått til dette bærekraftprosjektet sammen med Klosser. De er en innovativ løsning vi ikke hadde fått til alene, sier markedssjef Stine Lilleseth.

Positiv utvikling

Siden 1991 har Lilleseth Kjetting holdt til på Tronbøl Industriområde et par minutter utenfor Skarnes sentrum. Fra å være fire ansatte i 1991 er det nå 13 personer som jobber i bedriften. De har utvidet jevnlig, og den siste investeringen er et splitter nytt tilbygg på 1900 kvadratmeter som stod ferdig 1. september i år.

– Helt siden 80-tallet har det vært en opptur. Dette er en sikker arbeidsplass med god økonomi. Vi har vokst jevnt og trutt, og vi ser hele tiden fremover. Det som er godt nok i dag er kanskje ikke det om fem år, sier Knut Arne.

Sammen med broren har han jobbet i familiebedriften i 45 år. Nå er også tredje generasjon Lilleseth involvert, og Knut Arnes datter Stine har jobbet der de siste åtte årene. Sammen skal de utvikle seg videre.

– Å ha en familiebedrift er ikke en åtte til fire-hverdag. Det ligger litt i ryggmargen at man vil drive noe som er bedre. Gjør du ikke det, kommer du ingen steder. Det blir en livsstil dette her.

Foto: 2. og 3. generasjon Lilleseth, Knut Arne og Stine.