Tradisjonsrike Backer går inn i fremtiden med fornybar energi

Jannicke7nyhetene

Norske Backer har lenge vært miljøbevisste. Nå er industribedriften på Siva i Kongsvinger også med i et bærekraftprosjekt i samarbeid med Klosser Innovasjon.

– Bærekraft er jo et ord som ofte blir nevnt, men hva vil det egentlig si å være bærekraftig, sier salg- og markedsansvarlig Stian Gundersen i Norske Backer.

I 2021 startet Backer et prosjekt sammen med Klosser Innovasjon, med fokus på å spisse egen bærekraftstrategi, utvikle nye forretningsområder og skape bærekraftig innovasjon.

– Vi fant ut at vi hadde mye på stell i eget hus, og vi er en miljøsertifisert bedrift. Derfor ønsker vi å fokusere på kundene våre, og hjelpe de i omstillingen til å bli grønnere.

Norske Backer på Kongsvinger har en lang historie som strekker seg tilbake til 1969. Bedriften selger, utvikler og produserer skreddersydde løsninger innen oppvarming for kunder over hele landet, blant annet basert på Flisa-mannen Christian Backers patent på varmelement fra 1929. Backer er en internasjonal bedrift, med fabrikker over hele verden.

– Det som er spesielt med oss her i Norge er at vi produserer komplette oppvarmingsløsninger. Vi har egne ingeniører og konstruktører som skreddersyr produktene for hver enkelt kunde, og vi leverer alt fra oppvarming i bygg, til krabbekokere i fiskeskøyter. Er det noe som skal varmes opp, lager vi det, sier Stian.

Les mer om Norske Backer

Norske Backer utvikler og produserer varmesystemer i egen fabrikk.

Formidler av bærekraft

For at både Backer og kundene deres skal gå bærekraftig inn i fremtiden, er det stort fokus på fornybar energi og elektrifisering. Flere land og bedrifter ønsker å komme over på renere oppvarming.

– Mange bruker fortsatt olje og gass til oppvarming, men ønsker å gå over til strøm. Det er jo en fordel for oss som lager elektrisk oppvarming, og vi  kommer inn i bildet og finner en løsning. Noen ganger er vi bare rådgivere for kunden, mens andre ganger lager vi komplette systemer, sier Stian.

For å formidle Norske Backers fokus på bærekraft, har de fått inn trainee Oda Beate Lerheim. Hun har mastergrad i økonomi og ledelse fra Rena, og gjennom et samarbeid med HINN og 7sterke skrev hun masteroppgave om bærekraftig utvikling i Norske Backer. Nå har hun en trainee-stilling i samme bedrift.

Oda skal være med å formidle bærekraft til kunder og partnere i Backer.

– Det var veldig spennende å kunne jobbe med en bedrift i forbindelse med masteroppgaven min. Som trainee skal jobben min være å formidle bærekraft og kvalitet til kunder og partnere, og det første store prosjektet jeg skal ta tak i er å utvikle hjemmesiden.

Stian er fornøyd med å få inn yngre krefter med friske øyne på bedriften og fersk kunnskap i bagasjen. For Oda er trainee-stillingen et viktig steg i karrieren.

– Jeg har et veldig godt inntrykk av at det er et spennende arbeidsmiljø her. Bærekraft og markedsføring, gjerne en kombinasjon av de to feltene, er det jeg ønsker å jobbe med, sier hun.

Arbeidsplasser for alle

Flere av de ansatte i Backer har jobbet der i mange år.

Med 53 års historie i Kongsvinger, rundt 50 ansatte, og en omsetning på 100 millioner i året er Norske Backer en solid bedrift i Kongsvinger-regionen. Og solid er et ord som også beskriver gjengen som jobber i bedriften.

– Gjennomsnittlig ansiennitet her ligger på rundt 18 år. Så folk trives i Backer, sier Stian.

Med avdelinger for salg og marked, konstruksjon og produksjon er det mange muligheter for jobb hos bedriften på Siva. Det er plass til både ufaglærte og lærte, og Backer tilbyr også lærlingplass.

– Hos oss kan man få jobb uavhengig av bakgrunn. Det er veldig mange som begynner her og jobber seg opp, og vi har en kultur for at folk skal få muligheter innad i bedriften. Her trives folk, og vi har en lys fremtid, avslutter Stian.

Les mer om Norske Backer