Har doblet omsetningen

7sterke7nyhetene, 7nyhetene september 2010

Berggren AS har doblet omsetningen på fem år med Lean Manufacturing som viktig verktøy. Når det er orden i fiskekakene, er det lettere å utnytte kapasiteten maksimalt.

Berggren
– Vi har vokst fra en omsetning på rundt 46 millioner i 2005 til en antatt omsetning på rundt 90 millioner i år. Det stiller store krav til hele organisasjonen, forteller Tore Berggren.

Han tar for seg utfordringene ved å være en vekstbedrift under industriforumet 10. september. Lean-prosjektet har vært ett av virkemidlene de har benyttet seg av underveis.

– Vi blir stadig mer avhengige av å ha en Lean produksjon for å dekke etterspørselen og holde omstillingstiden på et minimum.

I løpet av fem år har Berggren AS blitt til en av landets mest moderne fiskematprodusenter.

– Vi har doblet bygningsmassen og investerer i stadig mer avansert teknisk utstyr for å klare å håndtere veksten, forteller han.

Lean Manufacturing-tiltakene handler ofte om enkle ting, som at alle vedlikeholdsverktøy henger på sin plass, slik at du ikke sløser med tid for å lete. Det er også viktig med orden og rutiner slik at det går minst mulig tid til omstilling på maskinene og tiltak som gjør det lettere å veie opp tørrstoffer til forskjellige resepter.

Berggren prøver også å planlegge produksjon slik at det blir færrest mulig omstillinger gjennom uken, og at tiden det tar å bytte verktøy på maskinene blir så kort som mulig.

Det er mye å hente.

– For hvert minutt omstillingstid, er det 15 kg fiskekaker vi ikke produserer, påpeker Tore Berggren.

Sjarken fra Berggren